Friss hírek

Köszöntő

A több mint 20 éves múltra visszatekintő könyvtár szabadpolcos térrel és kényelmes olvasóteremmel áll az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtárban lehetőség van  a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett internet használatra, fénymásolásra, nyomtatásra, szkennelésre , felolvasógép és indukciós hurok használatára is.

Célunk, hogy intézményünk igényes szórakozást és művelődési lehetőséget biztosítson minden érdeklődőnek.

Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember; mert a Könyv is Élet , és él, mint az ember-így él: emberben a könyv, s a Könyvben az Ember.!

Babits Mihály : Ritmus a könyvről

A könyvtár története

  • PDF

A könyvtár alakulását 1953-as évre tehetjük, akkor az iskola folyosóján kapott helyet, ahol a könyveket szekrényekben tárolták. Később a Művelődési Házba került,  ott már nagyobb területen működhetett.

Dóc 1973-1990-ig,  17 esztendőn keresztül Sándorfalvához tartozott. Az 1990. évi rendszerváltáskor az újonnan megválasztott képviselő-testület elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a község visszanyerje önállóságát, megőrizze lakosságát. Arra törekedtek, hogy a falu értékeit kiaknázzák, a község lakosságának megélhetését biztosítsák.

Így könyvtárunk is a sándorfalvi községi könyvtár  fiókkönyvtárából ismét önálló községi könyvtárrá alakult. 1991. július 1-jéig változatlanul a Művelődési Ház egyik termében működött. 1992. január 1-jétől a mai helyén az épület egy részében egy felújított szolgálati lakásból varázsoltak egy családias hangulatú könyvtárat, ahol  már 60[d1] m állt a könyvtárhasználók rendelkezésére.

Technikai felszereltsége ebben az időben: rádiós magnó, videó magnó, színes televízió,  melyet egy közművelődési pályázati támogatásból sikerült beszerezni.

2003-ban három számítógépet sikerült vásárolni a könyvtár részére, majd 2004-től az internet hozzáférés is biztosított volt, valamint egy fénymásolóval is bővült  a  technikai  felszereltsége..

2006-ban a KÖZKINCS pályázat eredményeként a teljes épületet felújították, így a község legrégebbi épülete (Rózsa F. u.4.) jellegét  tekintve, külsőleg visszanyerte eredeti formáját. Belső tereiben a könyvtár mellett egy szép nagy közösségi teret alakítottak ki, amely különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A Nemzeti Kulturális Alap Könyvtári Szakmai Kollégiuma által 2007-ben meghirdetett  Eszközfejlesztési pályázaton nyert támogatásból könyvállványokkal, szalagfüggönyökkel, székekkel bővült a könyvtár felszereltsége.

Jelenlegi technikai felszereltsége: öt felhasználói számítógéppel, egy munkaállomással három CD-s magnóval  3 fülhallgatóval, 1 db DVD-lejátszóval, Piktogram és Braille-táblával, indukciós hurokkal siketek és nagyothallók , felolvasó készülékkel vakok, és gyengén látószámára,valamint multifunkcionális nyomtatóval,és  scennerrel  rendelkezünk. Továbbá a SZIRÉN könyvtári integrált program legújabb verziója lehetővé teszi az olvasó számára az online könyvtárhasználatot.

Mindezek, a két egymásra épülő  TIOP, TÁMOP „ Tudásdepo Express” pályázati támogatásból valósulhattak meg, melyre Sándorfalvával közösen pályázott az Önkormányzat  : „ A sándorfalvi és dóci könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés; könyvtárhasználat népszerűsítésére irányuló helyi kampány lefolytatása” címen.

 

A projekt eredményeként Dóc Nyilvános  Könyvtárának ( községi könyvtárak viszonylatában) technikai felszereltsége szinte teljes, szolgáltatásköre kibővült, fejlett IKT (Informatikai és Kommunikációs Technológia) infrastruktúrával, adatbázissal rendelkezik.

Dokumentum állományát tekintve ( könyv, videó, DVD),: ma már 7600 dokumentummal várja olvasóit.

Itt vagy: Könyvtárunkról A könyvtár története